Omakotitalon kunto ylivoimaisesti tärkein kriteeri talokaupoilla

Pinnalla nyt

SKV Kiinteistönvälityksen Pientalo-barometrin mukaan omakotitalon kunto on ostajalle selkeästi tärkein kriteeri talokaupoilla. Hyväkuntoiset omakotitalot menevätkin tällä hetkellä hyvin kaupaksi. Omakotitalon myyjän on hyvä valmistautua huolellisesti talon kuntoa koskeviin kysymyksiin.

SKV Kiinteistönvälityksen kiinteistönvälittäjilleen teettämän Pientalo-barometrin mukaan omakotitalot ovat tällä hetkellä rivitaloasuntoja kysytympiä.

Omakotitalon kunto on ostajien tärkein kriteeri talokaupoilla, vastasi kolme neljästä välittäjästä SKV-barometrissä. Toiseksi tärkein ominaisuus oli välittäjien mukaan palveluiden kuten koulujen, kauppojen ja harrastusmahdollisuuksien läheisyys. Kodin lämmitysmuoto oli kolmanneksi tärkein ostokriteeri; lämmitysmuodoista maalämpö ja kaukolämpö olivat suosituimmat.

”Muita toivottuja ominaisuuksia omakotitalolle ovat toimivat liikenneyhteydet ja autotalli. Moni ostaja toivoo myös, että omakotitalo olisi yhdessä tasossa”, SKV Kiinteistönvälityksen myyntijohtaja Kari Pitkänen kertoo.

Kooltaan ostajia kiinnostavat SKV:n välittäjien mukaan eniten 120–150 neliöiset omakotitalot. Myös alle 120 neliöiset omakoti- tai rivitaloasunnot ovat kysyttyjä.

Yhdessä teetetty kuntotarkastus tuo varmuutta molemmille kaupan osapuolille

Välittäjien mukaan ostajat eivät yleensä ole halukkaita ryhtymään mittaviin remontti- tai kunnostustoimenpiteisiin, vaan haluavat mieluusti muuttovalmiin kodin.

”Remonttikohteille on täysin oma ostajaryhmänsä, joka hakee vanhojen asuntojen remontoinnista selkeää taloudellista hyötyä”, Pitkänen huomauttaa.

Omakotitalon myyjän on hyvä huolehtia rakennuslupa-asiat kuntoon, jos lupa on vanhentunut eikä lopputarkastusta ole tehty.

”Lisäksi myyjän kannattaa tehdä lista tehdyistä remonteista ja samoin myös suunnitteilla olleista remonteista. Tämä auttaa usein ostajaa tekemään päätöstä ja suunnittelemaan, mitä kunnostuksia taloon kannattaisi kauppojen jälkeen tehdä”, Pitkänen neuvoo.

Myös yhdessä suoritettu omakotitalon kuntotarkastus tuo varmuutta kauppaan molemmille osapuolille.

”Kun tarkastus tehdään yhdessä niin, että kaupan molemmat osapuolet ovat paikanpäällä tarkastuksessa, ostaja saa tärkeää tietoa asunnon kunnosta ja tarkastaja voi kertoa selväkielisesti, mitä mikäkin vika oikeasti tarkoittaa ja vaatiiko se ostajalta toimenpiteitä”, Pitkänen sanoo.

Oletko myymässä tai ostamassa uutta kotia? Ota yhteyttä paikkakuntasi asunnonvaihdon asiantuntijaan. 

Lisätietoja:

Kari Pitkänen, myyntijohtaja, SKV Kiinteistönvälitys
kari.pitkanen@skv.fi
puh. 040 5283 878

*Luku perustuu KVKL:n ylläpitämän Hintaseurantapalvelun tietoihin.