Omakotitalon myynti – nämä sinun tulee tietää

Pinnalla nyt

Mitä kaikkea omakotitalon tai kiinteistön myynnissä tulee ottaa huomioon?

Kaikki alkaa kiinteistönvälittäjästä

Omakotitalon myyminen alkaa, kun kiinteistönvälittäjä kutsutaan arviokäynnille. Talo- tai kiinteistökauppa sujuu paitsi jouhevasti, myös turvallisesti kiinteistönvälittäjän avulla. Ostajat luottavat välittäjään, mutta kiinteistönvälittäjän käyttö on myös myyjän etu. Välittäjän avulla saa kiinteistöstä usein paremman hinnan kuin itse myymällä. Kauppoihin päästään myös nopeammin; onhan välittäjällä laajat kontaktiverkostot ja mahdollisesti potentiaalisia ostajaehdokkaitakin valmiina. Välittäjä hoitaa myös myynnin valmistelut, kuten tarvittavien myyntidokumenttien hankkimisen.

Hinta kohdilleen

Omakotitalon hinta-arvio riippuu monesta eri tekijästä, mutta kun hinta on oikea, lisää se kohteen kiinnostavuutta. Ammattilainen osaa asettaa kohteen hinnan realistiselle tasolle aluekohtaisia hintatilastoja, omaa kokemustaan ja markkinatilannetta työkaluinaan käyttäen. Myös kohteen ominaisuudet, kuten suosittu maalämpö lämmitysmuotona, vaikuttavat lopulliseen hintapyyntöön.

Varaa valmisteluille aikaa

Ennen kuin kohde on myynnissä, tulee varata riittävästi aikaa myynnin valmistelutöihin. Paitsi että talo pitää kuvata, on hankittava myös asianmukaiset dokumentit. Kiinteistöä myytäessä tarvittavat dokumentit ovat lainhuutotodistus, rasitustodistus ja kiinteistörekisteriote. Omakotitaloa myytäessä myös rakennuslupa-asiakirja ja rakennuspiirustukset ovat hyödyllinen lisä. Kiinteistönvälittäjä hankkii myyntiin tarvittavat asiakirjat.

SKV:n asiakkaat voivat hyödyntää myös uutta Kodin Tarina ® -palvelua, jossa myyjä itse pääsee kertomaan kodistaan ostajaehdokkaille tarinoin ja kuvin. Palvelun avulla myyntiin saa kiinnostavan kulman, ja myytävä koti erottuu paremmin muista myynnissä olevista kohteista.  

Koti myyntikuntoon

Ensivaikutelma on tärkeä, joten pieniä parannustöitä ja yksittäisiä muutoksia kannattaa talossa ja pihapiirissä tehdä ennen myyntiä: rapistuneet maalipinnat ja puuttuvat listoitukset kuntoon, turhat rojut ja tavarakaaokset pois ja asunto kaiken kaikkiaan edustavaksi. Isompaan remonttiin ei kuitenkaan kannata ryhtyä – remonttikustannuksia saa hyvin harvoin kauppahinnassa takaisin. Sen sijaan huolellinen siivous ja asunnon tuuletus tekee ihmeitä. Mittavan kylpyhuoneremontin sijaan jo kaakelisaumojen tehopuhdistuksella yleisilme raikastuu. Kokenut kiinteistönvälittäjä osaa kertoa, miten koti kannattaa stailata ja missä kenties tehdä pientä pintaremonttia.

Yllätykset myynnin aikana

Omakotitalojen myyntiaika riippuu markkinatilanteesta ja kysynnän määrästä. Monelle omakotitalon myyjälle saattaakin tulla yllätyksenä, että omakotitalon myyntiaika voi olla jopa viisi kuukautta. Keskimäärin kauppoihin päästään kolmessa kuukaudessa, poikkeuksena erityisen suositut alueet, jotka ovat muutenkin kysyttyjä.

Jos tarjouksia ei saada, joudutaan alkuperäisestä hintapyynnöstä prosessin aikana välillä joustamaan. Toisinaan myyjä ja välittäjä sopivat jo ennakkoon, että hinta tarkistetaan tietyn ajan jälkeen.

Toisinaan myös asuntonäytöissä kävijöiltä saattaa tulla palautetta, johon on hyvä reagoida. Korvat kannattaa pitää näytöllä auki pienten muutosten – esimerkiksi valaistukseen tai asunnon stailaamisen – osalta, joihin voi tarttua jo myyntiprosessin aikana.

Ostotarjouksen hyväksyminen tai hylkääminen

Myyntiprosessilla tähdätään ostotarjoukseen. Moni luulee, että kaikki tarjoukset tulee vastaanottaa, mutta hyvän välitystavan mukaan kiinteistönvälittäjä ei kuitenkaan ota liian alhaista tarjousta huomioon. Kun ostotarjous on hintapyyntöön nähden kohtuullinen, välittäjä vastaanottaa sen, minkä jälkeen myyjä voi hyväksyä tarjouksen tai vaihtoehtoisesti tehdä vastatarjouksen. Myyjä voi myös kieltäytyä ostotarjouksesta – siitäkin huolimatta, että se on hintapyynnön mukainen. Tällöin myyjä on tosin velvollinen maksamaan sovitun välittäjäpalkkion.

Kaupanteko

Kun myyjä on hyväksynyt tarjouksen, on kaupanteon aika. Kaupanvahvistaja tarvitaan, jos myytävä kohde on omalla tontilla, vuokratontilla sijaitsevan kohteen kaupassa kaupanvahvistajaa ei tarvita. Jos myyjällä on edunvalvoja, tulee myös hänen olla mukana kaupantekotilaisuudessa.

Artikkelin asiantuntijana toimi SKV Kiinteistönvälitys Oy:n myyntijohtaja Jaana Pelkonen.

Ota yhteyttä paikkakuntasi asunnonvaihdon asiantuntijaan TÄÄLLÄ>