Selvitä ainakin nämä asiat tulevasta taloyhtiöstäsi ennen asunnon ostoa

Pinnalla nyt

Asunnon ostaminen on elämän suurimpia taloudellisia päätöksiä. Ostotarjous pitää tehdä harkiten ja ennen tarjouksen tekoa kannattaa tutustua myös tulevaan taloyhtiöön. Asuntoa ja taloyhtiötä koskevat asiakirjat saat välittäjältäsi.

Huoneiston ostaessaan asukas hankkii osakkuuden taloyhtiöstä. Tärkeimmät selvitettävät asiat ovat taloyhtiön taloudellinen tila sekä tulevat remontit. Kaikki asuntoon ja taloyhtiöön liittyvät asiakirjat saat välittäjältä, joka osaa myös vastata parhaiten ostajaa askarruttaviin kysymyksiin.

Taloyhtiön taloudellisesta tilanteesta kertovat yhtiön tuloslaskelma, tase sekä tulo- ja menoarvio. Isännöitsijäntodistuksesta selviävät yhtiön velat ja kyseisen huoneiston mahdollinen lainaosuus.

Asunnon myynti-ilmoituksessa ostajaa voivat hämmentää ilmoitetut kaksi erilaista hintaa: myyntihinta ja sitä korkeampi velaton hinta. Myyntihinta tarkoittaa rahamäärää, jolla osakekirjat siirtyvät kaupantekotilanteessa ostajalle. Velaton hinta sisältää sekä myyntihinnan että asuntoon kohdistuvan lainaosuuden taloyhtiön veloista. Osakkaat maksavat osuutensa taloyhtiön veloista rahoitusvastikkeena.

Jos ostajan rahoitusjärjestelyt ovat kunnossa ja asuntoon kohdistuu taloyhtiön lainaosuutta, kannattaa myös selvittää voiko lainaosuuden halutessaan maksaa kerralla pois ja milloin se on mahdollista. Lainoja voi olla myös useita, esimerkiksi kahdesta eri remontista.

Omistaja maksaa hoitovastiketta

Mahdollisen rahoitusvastikkeen lisäksi taloyhtiön osakkaat maksavat yhtiölle hoitovastiketta. Hoitovastikkeen suuruuden perusteella voi vertailla eri taloyhtiöissä asumisen kustannuksia. Onkin syytä katsoa asuntokohtaisen hoitovastikkeen lisäksi myös neliömetrikohtaista hoitovastiketta.

Hoito- ja rahoitusvastike sekä muut kulut – kuten vesi-, autopaikka- ja saunamaksut – selviävät isännöitsijäntodistuksesta. Vesimaksu voi perustua henkilölukuun tai todelliseen kulutukseen.

Yhtiön kuluihin ja sitä kautta hoitovastikkeen suuruuteen voi vaikuttaa myös se, jos tontti ei ole yhtiön oma vaan vuokrattu.

Taloyhtiö voi myös omistaa asuin- tai liikehuoneistoja. Näistä yhtiö voi saa vuokratuottoja.

Korjaussuunnitelma kertoo remonteista

Taloyhtiön päätetyt ja suunnitteilla olevat remontit vaativat rahoitusta ja toisaalta valmistuttuaan parantavat asumismukavuutta. Niistäkin asunnon ostaja saa tietoa isännöitsijäntodistuksesta. Hyvä tietolähde on myös taloyhtiön hallituksen laatima korjaussuunnitelma. Taloyhtiötä kuvaavia asiakirjoja ovat myös energiatodistus ja yhtiöjärjestys.

Isännöitsijältä voi myös suoraan kysyä, jos remontit askarruttavat mieltä. Asunnon ostajaa kiinnostavat varmasti myös tulevat naapurit ja taloyhtiön ilmapiiri. Näistä asioista osaavat kertoa isännöitsijä ja taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja.

Muita ajankohtaisia asunnonvaihtajalle suunnattuja artikkeleita löydät täältä >> 

Etsitkö luotettavaa välittäjää? Ota yhteyttä SKV Kiinteistönvälityksen ammattilaisiin.