SKV blogi: Kaupungista maalle? Muuttoliikettä on myös toiseen suuntaan!

SKV Blogi

Polarisaatio dominoi asuntomarkkinoiden julkista keskustelua. Pääkaupunkiseutu, Tampere ja Turku on kiinnitetty kartalle Suomen kasvukeskuksiksi, muutaman muun aluekeskuksen luoviessa niiden perässä. Ja tottahan onkin, että maaseutu eli taajaan asutut kunnat menettävät muuttajia kaupungeille. Vuonna 2018 noin 56 000 henkilöä muutti maaseudulta kaupunkiin, kun taas vastaava luku kaupunkilaisista, jotka etsivät maaseudun rauhaa oli 46 000 henkilöä (Lähde: Tilastokeskus). Nämä luvut kertovat siitä, että liikehdintää on myös toiseen suuntaan.

Tilastokeskuksen luvut kertovat mielenkiintoista tarinaa. Viimeisen viiden vuoden ajalta (2014–2018), voimme todeta, että muutto kaupunkimaisesta kunnasta samaan tai toiseen kaupunkimaiseen kuntaan on kasvanut noin 2 % -yksikköä. Esimerkiksi vuonna 2018 tällaista muuttoa tapahtui noin 165 000 kertaa, joka sisältää noin 80 % kaupunkilaisten muutoista. Samaan aikaan muutto kaupungista maaseutumaiseen kuntaan on hiukan supistunut (noin -4%). Voimme kuitenkin havaita myös, että muutto kaupungeista taajaan asuttuihin kuntiin kuten esim. Vihtiin tai Naantaliin on noussut 3 % (yhteensä muuttoja noin 27 000 kpl). Eli muuttoliike ei suuntaudu ainoastaan maaseudulta kaupunkiin.

Maalla asumisessa kiinnostaa oma rauha ja asumisen laatu

Miksi perheet sitten päättävät muuttaa kaupungista maakuntaan ja vieläpä ns. taajaan asuttuihin kuntiin? Kysyin asiaa päätöksen tehneeltä perheeltä. Nelihenkinen perhe asui mukavasti Vantaalla vielä tämän vuoden maaliskuussa. Lapset kävivät läheistä tarhaa ja koulua. Muuttolaatikot pakattiin toukokuussa määränpäänä Seinäjoen taajama Etelä-Pohjanmaalla. Miksi perhe päätti muuttaa?

”Iso vaikuttava tekijä oli tila. Seinäjoella samalla hinnalla saa huomattavasti modernimman ja isomman kodin kuin pääkaupunkiseudulla. Oma työni on myös sellaista, että pystyn tekemään paljon etänä. Ja täältähän pääsee varsin nopeasti pääkaupunkiseudulle. Seinäjoelta kun astuu junaan, on jo 2,5 tunnin päästä Helsingin keskustassa”, toteaa perheen isä, joka on asunut koko ikänsä pääkaupunkiseudun ympäristössä.

Perheen äiti jatkaa vielä: ”Myös ympäristön rauha ja teiden ruuhkattomuus puolisivat tähän suuntaan. Ja asuuhan täällä lähellä toki sukuakin.”

Syyt painottuvat monella muullakin juuri seuraaviin:

1. Kiireettömämpi elämäntahti ja oma rauha
2. Asuinmukavuuden parantaminen edullisempien neliöiden kautta
3. Työelämän joustavuus/mahdollisuus tehdä etätöitä esimerkiksi pääkaupunkiseudulle
4. Halu palata kotiseudulle

Haasteina kaupunkilaismuuttajat kokevat välillä pitkät etäisyydet ja siihen liittyvän auton tarpeen sekä palveluiden vähyyden. Maaseudun hyvät puolet vievät kuitenkin voiton ja maakuntien kasvualueilta löytyy myös hyvä kattaus palveluita eri elämäntilanteisiin.

Anu-Elina Hintsa
Liiketoimintajohtaja, SKV Kiinteistönvälitys
anu-elina.hintsa@skv.fi
puh. 0504823807