SKV:n mökkibarometri 2016: Ostajissa kahta koulukuntaa

Pinnalla nyt

Selvitimme viime vuosien tapaan SKV Kiinteistönvälityksen Mökkibarometrillä, miten tämän vuoden mökkikaupat ovat lähteneet liikkeelle ja millaiset mökit ovat tänä keväänä kysyttyjä.

Vapaa-ajan asuntojen kauppa on SKV:n välittäjien mukaan lähtenyt käyntiin viime vuosien tahtiin. Hinnoissa ennustetaan tapahtuvan vain maltillisia muutoksia: SKV:n välittäjien mukaan rantamökkien hinnat pysyttelevät samoissa lukemissa kuin viime vuonna tai nousevat hieman. Kuivalla maalla sijaitsevien mökkien hintojen odotetaan sen sijaan laskevan jopa 10 % vuoden takaisesta, kun taas lomakeskusten loma-asuntojen hintojen ennustetaan pysyvän ennallaan.

Loma-asuntojen kauppoja tehtiin vuonna 2015 yhteensä 12 000, mikä oli 3 % vähemmän kuin vuonna 2014. Maanmittauslaitoksen mukaan rantamökin mediaanihinta nousi 5 % vuodesta 2014 hinnan ollessa kaava-alueilla 108 000 euroa. Kaava-alueen ulkopuolella mediaanihinta oli 78 000 euroa, jossa nousua oli 2 % vuodesta 2014. Kalleinta oli Uudellamaalla, jossa kaava-alueilla sijaitsevat rantamökit maksoivat keskimäärin 226 000 euroa, kun ne Varsinais-Suomessa maksoivat 149 500 euroa, Keski-Suomessa 94 000 euroa ja Lapissa 52 000 euroa. Kuivan maan mökin mediaanihinta kaava-alueilla koko maassa oli viime vuonna keskimäärin 65 000 euroa ja haja-asutusalueella 36 000 euroa.

Välittäjiemme mukaan tyypillisesti vilkkain aika mökkikaupoille on toukokuusta kesäkuun loppuun. Ostajat ovat usein myyjiä aikaisemmin liikkeellä, mikä voi johtaa siihen, että tarjonta on parhaimmillaan vasta loppukesästä. ”Myyntipäätökset tehdään aivan liian myöhään, kun ostajat olisivat liikkeellä jo paljon aiemmin keväällä”, harmittelee eräs välittäjä.

Mökkiostajissa kahta koulukuntaa – hinnan oltava kohdallaan

Välittäjien mukaan mökkimarkkinat ovat jakautuneet hieman kahtia: asiakkaat etsivät joko hyvin edullista, korjausta vaativaa mökkiä tai sitten viimeisteltyä, varustelultaan kodin tasoista ”kakkosasuntoa”. Erään välittäjän mukaan uusi mökkisukupolvi etsii yhä useammin omakotitalotonttia omalla rantaviivalla. SKV:n välittäjien mukaan isojen järvien rannoilla sijaitsevat, oikein hinnoitellut mökkikohteet menevätkin edelleen hyvin kaupaksi. Mökkiä myydessä hinnan kanssa täytyy kuitenkin olla realistinen. Korjauskelpoiset kuivan maan mökitkin saa myytyä, kun niiden hinta on kohdallaan.

Sijainti sopivan matkan päässä kotoa ja hyvät liikenneyhteydet ovat myös kysyttyjä mökkien ominaisuuksia: mökille halutaan päästä myös viikonloppuisin ja lyhemmillä lomilla. Mökin sijainti on SKV:n välittäjien mukaan noussut tärkeimmäksi mökin ominaisuudeksi. Mökin läheisyyteen kaivataan myös palveluita ja harrastusmahdollisuuksia.

Mieluisina ominaisuuksina asiakkaat kokevat myös rantasaunan ja mökin talviasuttavuuden. Talviasuttavien vapaa-ajan asuntojen kysynnän lisääntyminen kertoo siitä, ettei mökkiä osteta enää pelkästään kesämökeiksi, vaan asuntoja halutaan hyödyntää ympäri vuoden, myös viikonloppuisin.

Varustelun suhteen ostajat ovat olleet jo pitemmän aikaa yhä vaativampia. Sähkö ja vesi on mökistä löydyttävä. Toisaalta varustelutaso heijastuu hintaan, joten myös vaatimattomammat kohteet menevät kaupaksi, kun hinta ja tarve kohtaavat.

 

Haluatko laittaa mökkisi myyntiin tai etsitkö loma-asuntoa? Ota yhteyttä alueesi kiinteistönvälittäjiin!

 

Lisätietoja:

Marko Vierto, kenttäjohtaja, SKV Kiinteistönvälitys
marko.vierto@skv.fi
puh. 0405789003