Vapaa-aikaa vietetään mökeillä ja kakkosasunnoissa - joulua kuitenkin perinteisesti kotona

Pinnalla nyt

Kysyimme joulun alla asiakkailtamme ja SKV Kiinteistönvälityksen ammattilaisilta joulun ja vapaa-ajan asumisen tottumuksista. Kyselystä kävi ilmi, että suurin osa viettää joulua edelleen perinteisesti joko omassa tai perheen tai muun sukulaisen kotona. Välittäjiemme mukaan vapaa-ajan asumisen nousevana trendinä ovat ympärivuotiset kakkosasunnot. Myös mökkien suosio pitää pintansa niin ympärivuotisen lomailun kuin juhlapyhien viettämisen paikkana.

Kyselyyn vastanneista asiakkaista 57 prosenttia kertoi viettävänsä joulua kotonaan, ja 34 prosenttia perheen tai muun sukulaisen kotona. Ulkomailla joulua kertoi viettävänsä 3 prosenttia asiakkaista, ja mökillä, laskettelukeskuksessa tai loma-asunnolla toiset 3 prosenttia. Ulkomaan kohteista suomalaiset halusivat lämpimään auringon alle, ja suosittuja kohteita olivat erityisesti Thaimaa ja Espanja.

Mökit luonnon helmassa edelleen haluttuja – varusteluiden oltava kuitenkin kodin tasolla

Mikäs sen parempaa, kuin viettää joulua rauhassa omalla mökillä luonnon helmassa. SKV:n välittäjien mukaan kysyntä on kasvussa erityisesti ympäri vuoden asuttavissa mökeissä ja kakkosasunnoissa. Vaatimukset mökkejä ja niiden varustelua kohtaan ovat kuitenkin kasvaneet.

”Vapaa-ajan asumiseen halutaan panostaa yhä enemmän. Mökeiltä haetaan laadukasta lomanviettoa, pääsääntöisesti kauniin luonnon ja usein järven rannalta. Luonto ja puhdas järvimaisema ovat monelle edelleen ykköskriteerejä mökkiä valittaessa”, kertovat välittäjämme.

Luonnossa harrastaminen, kuten kalastus ja metsästys, kasvattavat harrastuksina suosiotaan nuorempienkin keskuudessa, mikä vaikuttaa mökin sijainnin valintaan. Mökistä pitää myös löytyä juokseva vesi ja sähkö.  ”Vapaa-ajan asunnoksi ei enää kelpaa pelkkä kalamökki”, kertoo eräs välittäjämme.

Mökkien ostajat ovat välittäjiemme mukaan yhä enenevässä määrin kiinnostuneita muuttamaan mökkejä vakituiseksi asunnoksi, mikä asettaa mökeille vaatimuksia liikenneyhteyksien ja varustelun suhteen; mökistä täytyy löytyä samat mukavuudet kuin kodistakin. Lisäksi kulkeminen mökille täytyy olla helppoa ja nopeaa, myös työpaikalta. Välittäjiemme mukaan keski-ikäiset mökkien ostajat suunnittelevat jo ostovaiheessa mökin muuttamista vakituiseksi asuinpaikaksi eläkeikään siirryttäessä.

Kakkosasunnot – vapaa-ajan asumista vai kaukotyön mahdollistaja?

Kuluvana vuonna trendinä kasvanut kakkosasunto on puhututtanut myös välittäjiämme. Tarve kakkosasunnolle kumpuaa niin liikkuvan työn kuin myös vapaa-ajan asumisen tarpeista. Useat joutuvat matkustamaan työn perässä päivittäin toiseen kaupunkiin, ja kokevat helpommaksi hankkia työkaupungista asunnon päivittäisten, pitkien työmatkojen välttämiseksi.

Toisaalta kakkosasuntojen suosio myös vapaa-ajan asumisen muotona on kasvanut; yksiö viereisestä kaupungista voi olla irtiottoa kaipaavalle kiva tapa vaihtaa maisemaa viikonlopuiksi. Kaupunkiyksiö tai pieni näppärä asunto maaseudulta toimii toivottuna vaihteluna myös lomien ja juhlapyhien viettämiseen.

 

Hakusessa kakkoskoti tai loma-asunto? Kokeile loma-asuntohakuamme tai ota yhteyttä kiinteistönvälityksen ammattilaisiimme.